relux spa butterfly, fam vd sluis
FAQ - vragen en antwoorden

Hier vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over Spa Balancer waterbehandeling/onderhoud advies voor uw spa/swim-spa of jacuzzi.

Mocht uw vraag er niet bij staan ga dan naar uw dealer of neem contact met ons op: Ferdi Vollebregt 06-2945 5604 of info@spabalancer.nl

Hoe vaak moet ik het water in de spa/swim-spa verversen?

Het is niet meer nodig, om iedere drie tot vier maanden waardevol verwarmd water weg te laten lopen en de spa/swim-spa/whirlpool opnieuw te vullen. Deze kosten en dit werk kunt u zich in de toekomst sparen.

Wij raden een jaarlijkse water verversen aan. Bij erg veel gebruik kan de tijdsruimte verkort worden.

 

Ik heb de spa/swim-spa/whirlpool opnieuw gevuld en Spa Balancer toegevoegd. Het water is melkachtig geworden. Wat is dat?

Deze reactie is normaal. Spa Balancer begint te werken en kapselt vervuilingen in het water in. Dat veroorzaakt deze verkleuring. Dit komt erg vaak en intensief voor bij spas, die al een tijd in gebruik zijn. Daar heeft zich in de buisleidingen een biofilm gevormd. Spa Balancer lost deze biofilm op.

Reinig de volgende dag de filters en verleng de filterlooptijd.

Normaal gesproken is de vertroebeling al de volgende dag verdwenen. Bij erg zware gevallen kan de vertroebeling van het water tot drie dagen duren.

Moet ik een ozonisator gebruiken, zodat Spa Balancer werkt?

Alhoewel Spa Balancer ook zonder ozonisator zal werken, raden wij altijd het gebruik van een ozonisator aan, omdat deze techniek getest is en veilig en efficiënt organismen doodt.

 

Moet ik de pH-waarde instellen, wanneer ik Spa Balancer gebruik?

Spa Balancer verlaagt de pH-waarde iets. Het werkt echter bij elke pH-waarde. De natuurlijke pH-waarde schommelingen van het water kunt u met de overeenkomstige middelen corrigeren. Normaal gesproken stabiliseert de pH-waarde uit zichzelf na bepaalde tijd.

 

Ik heb Spa Balancer toegevoegd en er heeft zich een poederachtig witte laag gevormd. Wat is dat?

Bij deze laag gaat het om overtollig calcium, dat door Spa Balancer omgezet en afgescheiden is. Bij erg hard water kan dit proces zich herhalen.

U kunt deze laag makkelijk met een doek afwissen. Verhoog de filterlooptijd zodat het calcium uitgefilterd wordt.

 

Ik gebruik Spa Balancer en toch ruikt mijn water. Waaraan ligt dat?

In 99% ruikt het water niet, echter de spa/whirlpool-rand en de isolatie afdekking. Daartussen wordt vocht "ingeklemd". Deze vochtigheid wordt niet gereinigd en begint te rotten. Dat veroorzaakt de stank. Eventueel werden ook de filters niet goed gereinigd of zijn langer dan een week in gebruik. Ook dat kan tot stank leiden.

Reinig regelmatig de spa/whirlpool-rand en de isolatie afdekking met een desinfecterend middel. In zeldzame gevallen was de dosering van Spa Balancer niet voldoende. Verhoog op korte termijn de dosering en let op, dat de dosering en filter reiniging regelmatig plaats vinden.

Na het gebruik van Spa Balancer zijn de filters donkerbruin. Wat is dat en wat kan ik doen?

Filters kunnen vaak bruin verkleuren, wanneer Spa Balancer in het water werkt. De bruinachtige verkleuring kan van overtollig calcium of van opgeloste metalen in het water zoals bijv. ijzer, koper of mangaan afkomstig zijn.

Leg de filters een nacht in een reinigingsoplossing. De volgende dag de filters grondig spoelen en aansluitend nog een nacht in een chloor oplossing leggen. De filters bleken daardoor en krijgen zo de witte kleur weer terug.

 

Ik gebruik sinds ca. twee maanden Spa Balancer. Aan de whirlpool/ spa/ swim-spa-rand heeft zich in het water een slijmerige laag gevormd. Wat is dat en wat kan ik doen?

Daarbij gaat het om biofilm. Biofilm kan altijd weer opduiken. Wanneer u een oudere spa/whirlpool heeft, die al met andere desinfectie middelen behandeld is, heeft u biofilm in de leidingen. Biofilm is een bacteriekolonie, die bestand tegen desinfectiemiddel is. Spa Balancer lost deze kolonie langzaam maar zeker op. Daardoor kan de biofilm in de spa/whirlpool-ruimte komen en zich aan de wanden afzetten. Vaak komt het ook bij nieuwe whirlpools voor. Dit ligt aan het restwater in de leidingen wat van de fabrieksvulling voor testdoeleinden stamt. Ook bij erg sterke belasting kan dit fenomeen opduiken.

In dit geval raden wij een schokbehandeling van het water met anorganische chloor zonder stabilisator aan. Dit chloor zal zich na één tot twee dagen weer volledig afgebouwd hebben. Gebruik pas weer Spa Balancer wanneer het chloor gehalte bij 0 ppm ligt. Anders zullen beide middelen zich in hun werking neutraliseren.

 

Hoe worden de filters goed gereinigd?

Het is erg belangrijk, de filters 12 uur in een filter-reinigingsoplossing te leggen. De filterreiniger lost vet en olie uit het filter op. Daarna moeten de filters nog in een chlooroplossing gelegd worden en aansluitend grondig gespoeld worden. Het chloor oxideert de resterende vervuiling en zorgt ervoor dat de filters geen broedplaats voor bacteriën worden en beginnen te stinken. Vaak zijn slecht gereinigde filters voor een onaangename water geur verantwoordelijk.

Reinig de filters bij normale belasting ten minste iedere week.

Opdat de vuildeeltjes in de filters het water niet meer vervuilen, moeten de filters regelmatig grondig gereinigd worden. Bij een nieuwe vulling raden wij u aan de filters in de eerste week dagelijks grondig met een waterslang uit te spoelen. Het kan de eerste twee weken na een nieuwe vulling tot sterke afzettingen in de filters komen. Dus extra belangrijk om de filters regelmatig schoon te maken.

 

Kan men Spa Balancer ruiken?

Nee. Spa Balancer is absoluut geurloos. Ook het water in uw spa/ whirlpool/ swim-spa blijft is geurloos. De tijden dat het water, uw huid en zelfs uw handdoeken naar chloor roken zijn voorbij. Het water is volledig chloor vrij en biologisch.

 

Kan ik Spa Balancer met andere reinigingsmiddelen combineren?

U kunt Spa Balancer niet met andere reinigingsmiddelen combineren. Spa Balancer zal elk ander middel in het water als vreemde stof identificeren en inkapselen. Bij dit proces wordt ook Spa Balancer opgebruikt. In dit verband is het gebruik van andere reinigingsmiddelen contraproductief.

Is het beroemde glas rode wijn in de whirlpool/ spa/ swim-spa gevallen en u wilt het water weer snel helder hebben, kunt u een shockchlorering met vier eetlepels anorganische calciumhypochlorid-granulaat 70% toepassen. Wanneer het chloor na twee tot drie dagen weer afgebouwd is, kunt u met Spa Balancer weer doorgaan.

U kunt ook de pH-waarde met de overeenkomstige middelen instellen.

 

Kan ik badoliën uit zuiver etherische oliën als extra geur bij Spa Balancer toevoegen?

Wanneer de badoliën op natuurlijke basis en zonder emulgatoren en conserverings-stoffen gefabriceerd zijn, dan kunt u deze badoliën gebruiken. Bij andere geurstoffen zal Spa Balancer deze geurstof als "verontreinging" behandelen en inkapselen.

 

Veel plezier met Spa Balancer!

!